Du tager et billede. Du skriver i et word-dokument. Du gemmer opskrifter fra nettet. Vi samler mere og mere data som skal kategoriseres og gemmes. Men husker du at få taget en backup af al det, du foretager dig på din computer og telefon?
Det er vigtigt at huske at lave backups. Ikke mindst fordi din data ellers vil fylde for meget, men vigtigst af alt – så du ikke mister gode minder eller dokumenter, du ikke må miste.
Det er også værd at huske på, at data i dag er enormt personligt. Det er også et spørgsmål om sikkerhed at vælge den rigtige backup-løsning. IT-sikkerheden skal være i højsædet som aldrig før, fordi din data desværre også er efterspurgt af folk med knap så gode intentioner.
Har du aldrig lavet en backup af din personlig data, kan det være svært at vide, hvordan man kommer i gang. Eller måske er det bare lidt for lang tid siden sidst, og du mangler inspiration til dit næste træk. I hvert fald har vi samlet 3 tips til dig, der gerne vil komme godt i gang med at backuppe din data.
Drive eller dropbox
Der findes mange steder, hvor du kan få nem hjælp til at gemme din data. Google har Google Drive, Apple har iCloud og samtidig findes der masser af andre muligheder, som f.eks. Dropbox.
Programmerne har det til fælles, at du kan huse din data i den famøse ’sky’. Altså fylder alle dine billeder og dokumenter ikke på dine devices, men kan hentes ned, når du skal bruge dem. Backups af din data kan gøres løbende, så du til hver en tid, har gemt din data. Mister du din computer eller telefon, er det altså muligt at få den præcis, som den var.
Denne form for backup koster lidt i plads, da du betaler for den plads, du bruger. Til gengæld skal du ikke tænke på at backuppe, da det sker helt automatisk. De fleste har adgang til et af disse programmer, og du kan finde det, der passer bedst til dig.
Backup-program til dit device
I stedet for at gemme din data over nettet, kan du også finde et softwareprojekt, som du kan hente ned på din computer. Der findes også en del backup-programmer, som kan hentes ned på dit device og så arbejde i baggrunden.
Her kan du finde præcis det program, der passer til dig. De fleste steder opretter du en profil og kan på den måde logge ind fra andre devices skulle du f.eks. miste din computer. Her kan du sætte programmet til at tage en backup automatisk, men du kan også gøre det manuelt. Hvis du f.eks. har en fil, der er så vigtig, at den skal være backuppet, kan du altså gøre det selv.
Du har mulighed for at vælge mellem mange forskellige programmer, der kan differentiere sig i pris og sikkerhed fra hinanden og fra Drive og Dropbox.
USB eller harddisk
Er du lidt usikker på, hvad der faktisk sker med din data i skyen, kan du også tage en mere analog vej. Det kan være lidt angstprovokerende ikke at have en fysisk ’reminder’, at du altså har lavet en backup. Hvis du har brug for det, kan du vælge at gemme dine data på en USB-stik eller en ekstern harddisk.
Her har du en selv kontrol over, hvad der skal gemmes og hvornår. Du investerer i en USB eller en harddisk, der begge kan fås med enorm plads. Herefter er det så en god ide at lave en rutine. Når backuppen ikke sker automatisk, skal du jo selv huske at gøre det.
Du kan f.eks. lave en plan, at du den sidste lørdag i hver måned, skal lave en backup. Eller hvornår du nu har tid. På den måde får du det ind i dit faste skema. Du behøves ikke at lave en backup hver gang, du har taget et nyt billede eller hentet en ny app. Det er begrænset med vigtige data, du når at akkumulere på en måned.
Tænk på backups som en slags forsikring af din data. Ved at huske at gemme og opbevare dine filer, billeder osv. på den ene eller anden måde, sikrer du, at dit digitale liv ikke forsvinder, hvis der skulle ske noget.